“Ik ben een goed mens en doe alles met de beste intentie”

Nadat ik een keer een uitglijder had gemaakt, plakte Fleur een sticker voor mij op haar bureau met de woorden “ik ben een goed mens en doe alles met de beste intentie”. Ik kon dat niet eens horen over mijzelf, ik moest zó huilen. Maar ik bleef het thuis lezen en herlezen. Gaat er weer eens iets mis, dan denk ik aan de woorden op die sticker en ga door met mijn leven zonder zelfveroordeling. 

Fleur stimuleerde mij ook om de leuke dingen die ik al een tijd niet meer gedaan had weer op te pakken en om nieuwe dingen te gaan doen. Ik had vroeger altijd veel plezier in haken en breien, muziek componeren en gitaarspelen. Die dingen kon ik met mijn klachten doen, dus die heb ik weer opgepakt. Ik let daarbij goed op mijn nek. Het hoeft allemaal niet in één dag klaar. Ook tijdens deze therapie kreeg ik educatie over relevante onderwerpen en werden mijn eigen vragen steeds beantwoord met allerlei handige tips. De boventoon was steeds ‘niets moet’, maar je ‘mag’. Fleur was altijd aanstekelijk vrolijk en positief. Ik ging daar altijd weer met frisse ideeën de deur uit.

Toen ik voor het eerst bij Marleen kwam, had ik geen idee wie ik zelf was. Zij definieerde mijn ‘buitengrenzen’ door mij te laten voelen dat mijn huid die grens was. Alles wat zich daarbinnen bevindt, ben ik en is van mij. Alleen van mij. Elke sessie had ik een goed gesprek met haar, gevolgd door een haptotherapeutische behandeling. Wat een lieve vrouw is zij en wat gaat er een rust van haar uit! Het was alsof ik voor het eerst de ‘moederliefde’ kreeg die ik altijd gemist had. Dat mag raar klinken, maar de onvoorwaardelijke acceptatie deed mij zó goed. Mijn lichaam, dat tot dan toe ‘van iedereen’ was geweest, werd nu van mij. Ik had nog één specifiek probleem dat maakte dat ik voortdurend in de ‘waakstand’ stond. Marleen hielp mij daarvan ‘uit te zoomen’ door een en ander in perspectief te plaatsen. Ik betrok alles teveel op mijzelf en haalde daardoor meer naar mij toe dan er in werkelijkheid was. Het lukte om mijn focus te verleggen en ik kon het probleem en de angst loslaten. 

Ik word erg beïnvloed door de energie van andere mensen. Bij sommigen kan ik daardoor niet eens in de buurt komen, dan is 5 meter nog te dichtbij. Door de behandeling van Marleen kon ik als het ware een stolp om mij heen voelen, zodat het allemaal niet meer zo hard binnenkwam. Ik leerde welke afstand tot mensen voor mij prettig / onprettig was door te observeren wat er in mijn lijf gebeurde. Dat is bij iedereen weer anders. Zo leerde ik mijzelf steeds beter kennen en ook begon ik van mijzelf te houden. Dat was mij nooit eerder gelukt. Zelfafwijzing en zelfveroordeling was wat ik kende. Men zegt dat als je niet van jezelf kunt houden, je ook niet van anderen kunt houden. Voor mij ging dat niet op, want ik hou zielsveel van mijn zoons en ik hou van mijn vrienden. Ik heb wél ervaren dat het heel moeilijk is te geloven dat anderen van jou houden als je niet van jezelf houdt. Dat maakte mij altijd erg onzeker, ik had steeds bevestiging nodig. Dat is nu niet meer zo. Ik merk dat echt in de contacten met mijn omgeving. Van al het goede wat ik bij Revalidatiecentrum Haaglanden heb meegekregen, is dat wel het grootste geschenk. De bejegening door het hele team maakt dat je je als mens gewenst en geliefd gaat voelen, zo heb ik het in elk geval ondervonden.

Inmiddels heb ik mijn eindgesprek met de revalidatiearts gehad. Wat ís er veel gebeurd en wat is er veel blijvend veranderd! Sommige dingen zijn nog ‘work in progress’, maar dat komt vast goed. En wat ben ik iedereen bij Revalidatiecentrum Haaglanden dankbaar voor wat ze doen en voor wie ze zijn! De chronische pijn is er nog wel, maar het beheerst mij niet meer. Ik ben er niet meer op gefocust en het bepaalt niet meer wie ik ben. Mijn kwaliteit van leven is daardoor met sprongen vooruitgegaan en ik kan weer echt genieten. Het lukt mij om mijn nieuwe gewoonten vast te houden en als het eens een keertje niet gaat, ook geen probleem. Ik pak gewoon de draad weer op. 

De map met alle informatie van Revalidatiecentrum Haaglanden en mijn eigen aantekeningen bewaar ik als een naslagwerk en een goeie herinnering. Behandeling geslaagd!  

Dit beeld geeft precies weer hoe ik het traject bij jullie revalidatiecentrum heb ervaren. Dit is mijn cadeau aan jullie.

Willemijn